Mogens Lykketoft (S) forstår ikke, hvorfor Israels udenrigsministerium tager så meget på vej over, at hans besøg i Palæstina ikke også omfatter et møde med det officielle Israel. Foto: Flickr by Peter Leth Til højre Palæstinas flag over Mahmoud Darwish museet i Ramallah. Foto: Hanne Foighel

POLITIK

Israel føler sig trådt over tæerne af Lykketoft

Som udenrigsminister var Mogens Lykketoft aldrig bange for at lægge sig ud med Israel ved at stille sig på palæstinensernes side i den årelange konflikt. Og nu er folketingsformand  Lykketofts forestående rejse til Palæstina, faldet israelerne for brystet. Han er den første repræsentant fra et EU-land, der rejser officielt til regionen og tager direkte til møder med de palæstinensiske ledere uden at se en eneste officiel israeler.

 Af Hanne Foighel

TEL AVIV

Man kan ikke udelukke, at det er det gamle regnskab mellem Lykketoft og hans hårdnakkede kritik af Israels bosættelsespolitik, der ligger til grund. Men når det israelske udenrigsministerium kritiserer Mogens Lykketofts forestående rejse til Palæstina (der indledes lørdag), så er det ikke Lykketofts politiske holdninger, man angriber.

”Lykketoft har overtrådt alle de diplomatiske spilleregler ved det her besøg,” siger Yigal Palmor,  det israelske udenrigsministeriums talsmand. ”Det er en meget usædvanlig situation, at en parlamentsformand fra et venligtsindet land, simpelthen dropper Israel, fra sit officielle besøg. Og det er meget skuffende.”

Lykketoft har ikke, som det sig hør og bør, på forhånd koordineret sin rejse med både israelere og palæstinensere, forklarer den israelske talsmand, men har forsøgt at passe israelerne ind i et rejseprogram, han på forhånd har aftalt med palæstinenserne. Og det kunne ikke lade sig gøre, fordi formanden for det israelske parlament Knesset, Yuli Edlestein, lige i de dage, hvor Lykketoft er i området, er på officielt besøg i USA.

”Vi tilbød Lykketoft en række alternative datoer i marts, men det passede ikke ind i det allerede lagte program,” siger Palmor.

Mogens Lykketoft står helt uforstående overfor israelernes reaktion.

”Det er en mærkelig fremstilling,” siger han i et interview med Orientering på P1.”Den israelske udlægning svarer ikke til virkeligheden.”

Rejsen koordineret med Villy Søvndal

Lykketoft forklarer, at han i sin tid har fået og takket ja til en invitation fra den palæstinensiske ambassadør i Danmark, og at han diskuterede besøget med den daværende udenrigsminister Villy Søvndal, der mente det var en god idé, at Folketingsformanden tog af sted. Rejsen er desuden blevet planlagt til netop at finde sted på det tidspunkt, fordi Folketinget har ferie i næste uge.

Men det er ikke kutyme, at diktere datoer for et officielt besøg  på den måde, siger den israelske talsmand, og tilføjer at det Israels udenrigsministerium, jo hele tiden arrangerer officielle besøg og har en klar arbejdsgang for, hvordan sådanne besøg netop bliver koordineret med palæstinenserne.

Det har i en lang årrække været helt almindeligt at politiske besøg til regionen fra USA , Europa og en lang række andre lande, har bestået af samtaler med  både israelere og palæstinensere

Inden det palæstinensiske selvstyre blev oprettet, og Israel reelt betragtede PLO som en terrororganisation, forgik samtalerne med den palæstinensiske side i Orient House i Østjerusalem, der var den palæstinensiske (officielt ikke-PLO affilierede) ledelse på Vestbredden og i Østjerusalems hovedkvarter.  

Siden oprettelsen af det palæstinensiske selvstyre i de facto hovedstaden Ramallah i 1994 har officielle gæster til området ligget i fast pendulfart mellem Jerusalem og Ramallah. Oftest for netop at høre begge siders udlægning af situationen eller i perioder, hvor der ikke har været direkte forhandlinger mellem Israel og Palæstinenserne, for at bringe diverse meddelelser fra Jerusalem til Ramallah og tilbage.

Det kan være forbundet med en masse indviklede sikkerhedsarrangementer, ikke mindst når der er tale om præsidenter, som for få uger siden den franske præsident François Hollande eller USA’s Barack Obama, der besøgte regionen sidste forår.

”Men det er det, vi er her for, og det er, det vi gør – hele tiden,” forsikrer den israelske talsmand. ”Vi koordinerer alle disse ting med palæstinenserne, og det fungerer hver gang. Jeg kan ikke se nogen grund til, at det ikke også skulle kunne fungere denne gang.”

Men det står og falder med datoerne, gentager den israelske talsmand, og bliver voldsomt udiplomatisk, da han fortæller, at han I sine utallige år I den israelske udenrigstjeneste kun kan huske, at en eneste udenlandsk officiel besøgende uden overhovedet at ville diskutere alternativer har dikteret, hvilke datoer han ville komme på besøg.

”Det var Vladimir Putin”, siger Yigal Palmor.

Lykketoft forstår ikke kritikken

Mogens Lykketoft står fuldstændig uforstående overfor den israelske talsmands sammenligninger.

”Jeg kan ikke begribe, hvad det har med noget at gøre. Jeg ønsker ikke at blive sammenlignet med hverken Putin eller Obama,” siger Lykketoft til Orientering. Folketingsformanden siger, at  der udelukkende er tale om, at han har taget imod en invitation til at komme på et besøg til Palæstina for at få større information om, hvad der foregår området.

I kølvandet på FN's beslutning om at gøre Palæstina til observerende ikke-medlemsstat, har Danmark på samme måde som en række andre lande i det sidste år opgraderet det palæstinensiske selvstyres repræsentation i København til ambassade for staten Palæstina.

Men Palæstina er en stat, der endnu ikke har fysiske grænser. Og det tvinger udenlandske besøgende til at lande i Tel Avivs lufthavn eller at passere israelske grænseposter på overgangen mellem Jordan og Israel, når de er på vej til et officielt besøg i Ramallah.

Mogens Lykketoft  har ikke med overlæg forsøgt at undgå israelerne på dette besøg og derfor forsøger han nu at arrangere et særligt besøg i Israel i efteråret, på et tidspunkt, hvor hans israelske modpart, kan tage imod ham.  Han ser ikke noget kontroversielt i at møde de to parter hver for sig:

”Jeg har ikke valgt at gå uden om israelerne,  det har ikke været muligt at arrangere det samtidig og jeg har ikke kunnet se nogen kontrovers i det. Min fantasi har ikke rakt til, at der skulle  være denne diplomatisk forvikling”, siger Mogens Lykketoft, ”det overrasker mig meget -  jeg må sige, jeg synes, det er en helt mærkværdig reaktion.”

(c) hf, 070214