Skifergas fylder ikke nødvendigvis meget, når det bliver udvundet. Til gengæld er der bivirkninger som metangas og udsivning til grundvandet. Her en boring i USA. Foto: Jeremy Buckingham MLC

DIT KLIMA
Revolution med skifergas kan ændre verden
USAs store fund og aktive udvinding af skifergas vender op og ned på energimarkedet og kan få konsekvenser ikke bare for klimaet, men også for sikkerhedspolitikken. Hvor vi kommer til at kæmpe krige, sende soldater ned eller modtage terrortrusler fra, kan ændre sig lynhurtigt, fordi geopolitikken ændrer sig med energimarkedet. Og hvad sker der for vores grønne ambitioner?
I denne uge kom nyheden, der beviser, at der lige nu sker store og hurtige skift i energiforsyningen på verdensplan. I december overhalede Kina USA som verdens største importør af olie. Foreløbigt er overhalingen kun sket i den enkelte måned, og der kan være noget usikkerhed forbundet med de nøjagtige tal, men alligevel. Nyheden markerer en afgørende brydning, som Financial Times rapporterede.
Ja, siger du, vi ved godt, at Kinas levestandard vokser, og at befolkningen derfor efterspørger mere energi til biler, vaskemaskiner, fjernsyn osv., men hvad sker der for USA? Og dermed også for vores økonomi og sikkerhed?
Amerikanerne har stået for den største import af olie siden midten af 1970erne, hvilket på godt og ondt - mest det sidste - har været med til at forme amerikansk udenrigspolitik. Når ens samfund og navnlig industri og dermed velstand er afhængig af, at olien bliver hentet op et andet sted på kloden, raffineret og ikke mindst transporteret, er man nødt til at balancere for at få alle interesser til at gå op i en højere enhed. Heraf USA's ofte stærkt kritiserede forhold til eksempelvis Saudi-Arabien. Så når USA's olieimport falder, er der mange interessenter, der kigger aktivt med.
Efterspørgslen på energi er der naturligvis stadig, men de friske tal indikerer, at USA har fået noget nyt at basere deres store energiforbrug på, nemlig skifergas. Store fund og hurtig udvinding af denne naturgas er nu sat så meget i system, at USA regner med at være førende på skifergas allerede i 2015 og måske selvforsynende på både gas og olie i 2020. Det kan få store konsekvenser for USA's rolle som verdens politibetjent. Mere om det senere - først klimavinklen.
Naturgas med næsten halvt så meget CO2-udledning
Forekomsten af skifergas også i Europa og Danmark har man kendt til længe, men det er først i de senere år, at man har udviklet en teknologi, der er god nok til at udvinde gassen. Den ligger nemlig inde i skiferlaget i jorden, og man skal derfor smadre skifrene - hårdt sammenpresset ler - for at få gassen ud.
Denne proces kaldes frakturering og er noget ganske andet end en almindelig boring, hvor man sender et rør ned til en lomme med gas eller olie, hvorfra man suger brændstoffet op.
Ved udvindingen af skifergas skal man til gengæld ofte bore horisontalt. Frakturering har vi i Danmark allerede erfaring med ude i Nordsøen, men amerikanerne har efterhånden gjort sig en del erfaringer med udvinding på land.
Samlet set og i forhold til klimaet er skifergassen klart mindre CO2 udledende end kul og olie, men det kræver, at den bliver udvundet med moderne metoder, hvor man sikrer lavest muligt udledning af metangas, som også bliver udløst ved processen. Dette problem - og afsmitning til grundvandet - er man allerede stødt på i USA, hvor man derfor er ved at indføre lovkrav, der skal stramme op på de uhensigtsmæssige effekter af udvindingen.
Selvom industrien i USA er begejstret over udnyttelsen af skifergas, så er udvindingen ikke uden modstand. Både i USA og herhjemme er miljøgrupper stærkt bekymrede for den direkte forurening og også for, hvad den store opdagelse af skifergas kan gøre for hele den grønne omlægning og for klimaet. For godt nok er den mindre CO2-udledende, men det er stadig et fossilt brændstof.
Faldende priser presser grønne ambitioner
Når der dukker så meget nyt brændstof op, har det naturligvis konsekvenser for priserne på verdensmarkedet. USA's store produktion af skifergas og dermed mindre efterspørgsel på olie, har presset prisen på olie ned.
Og prisen på kul er fulgt med. For pludseligt står USA der med en masse kul, som de så tilbyder billigt. Blandt andet til os i Europa. Selvom vi i Danmark og Europa meget gerne vil være førende på miljø og klima, så får vi stadig en stor del af vores energiforsyning fra kul. Det betyder, at USA allerede har givet os baghjul i forhold til reduktion af CO2. USA's udledning af CO2 falder hurtigere end i Europa, og er faldet med næsten 14 % siden 2007.
I Europa er vi ikke bare langsommere i vores fald mod mindre CO2 - vi kan være på vej i den anden retning. De lave priser på kul har medført, at man i Tyskland lige nu er i gang med at bygge nye kulkraftværker og som det ser ud, er det den mindst CO2-udledende energiform, nemlig A-kraften, der lider mest under skifergassens herkomst.
Med andre ord kan skifergassen komme til at give mere CO2 på kort sigt, medmindre man går ind med nye planer og nye reguleringer. Og det er så her politikerne kommer ind i billedet.
Skifergas kan hjælpe klimaet, hvis....
Skifergassen kan nemlig godt blive klimaets hjælper - en slags overgangsbrændstof, til vi en dag har en mere stabil udnyttelse af vedvarende energi. Det konkluderede en nyligt udgivet rapport fra den grønne, danske tænketank Concito. Men - og der er et stort men:
Det forudsætter, at skifergassen fortrænger kul. Hvis skifergassen kun fortrænger anden naturgas, som den vi selv lige nu producerer i Danmark, så er vi lige vidt. For at skifergassen skal kunne bruges som overgang til grøn energi skal mindst en ud af tre forudsætninger være tilstede:
1 - kulprisen stiger
2 - gasprisen falder
3 - CO2 prisen stiger
Det sidste punkt kan politikerne gøre noget ved. Hvis man på EU-plan gør det endnu dyrere at udlede CO2, vil industrierne vælge den mindst forurenende energikilde og dermed vil gas fortrænge kul.
Men den første afledte effekt af skifergassen bliver næppe på klimaet og de grønne investeringer, men på vores sikkerhed og vores økonomi.
USA, Europa og Kina vinder, mens Rusland og araberne taber
Udenrigspolitik bliver som oftest dikteret af interesser. Således bliver amerikanske interesser omkring Den Persiske Golf ofte fremhævet i forholdet til de arabiske stater. Nogle af dem får pudsigt nok lov til at terrorisere og myrde løs på egen undertrykt befolkning, uden at USA fortrækker en mine, mens andre bliver invaderet. Groft sagt, naturligvis.
Når - ikke længere hvis - USA bliver uafhængig af olie fra golfstater som Saudi-Arabien, vil det være naturligt, at udenrigspolitikken over for dette land og andre stater i området ændrer sig. Allerede nu er der planer om at trække flere patruljerende hangarskibe hjem og det vil være sandsynligt, at enten Kina eller måske Europa bliver tvunget til at bidrage lidt mere til sikkerheden i regionen. Altså, medmindre de vælger at gå skifervejen som USA. Kina har faktisk det største skifergaspotentiale i verden og er lige nu i gang med at undersøge, hvordan de får udnyttet ressourcen.
Og hvad med Europa? Mere kul og fortsat afhængighed af Mellemøsten? Hvis man helt ser bort fra miljø og klima vil udvindingen af skifergas kunne gøre os mere uafhængige. Også af Rusland, som lige nu forsyner mange af os til en lidt høj pris. Spørgsmålet bliver, hvor politikerne kommer til at lægge deres fokus.
Energiekspert og professor fra City University i London, Alan Riley er ikke i tvivl om at der vil blive satset på skifergas uanset hvad:
"Geopolitisk vil skifergasrevolutionen styrke USA, reducere Kinas energiafhængighed, generere en stor global stimulus, der vil tage de vestlige økonomier bort fra den økonomiske ørkenvandring, mens den samtidig potentielt destabiliserer både Rusland og Saudi-Arabien. Incitamentet for Vesten og Kina til at udvinde skiferbaseret fossilt brændstof er så enormt, at begge parter vil blive ved med at presse på med den."
Hvis du vil videre
Hele Alan Rileys kommentar til skifergasrevolutionen fra New York Times kan anbefales og læses her
Bevægelserne i energimarkedet følges tæt af blandt andre Financial Times. Her nyheder om Kinas olieimport, der overhaler USA's
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/d33b5104-84a1-11e2-aaf1-00144feabdc0.html#axzz2MlXQvKwg
Det Internationale Energi Agentur IEA udgav en rapport i slutningen af 2012, hvor man slår fast, at skifergassen kommer til at forandre verden, som vi kender den
fhttp://www.iea.org/publications/freepublications/publication/English.pdf
En udsendelse på P1 med en diskussion om skifergas mellem Dansk Energi, professor og sikkerhedsekspert Ole Wæver (der dog ikke ser de store forandringers komme) og klima- og energiminister Martin Lidegaard
http://www.dr.dk/P1/Gram/Udsendelser/2013/02/06115217.htm
Rapport fra den danske, grønne tænktetank Concito, der giver et meget nøjagtigt billede af skifergas i det klimamæssige perspektiv
http://concito.dk/files/dokumenter/artikler/skifergasrapport_010213_0.pdf
Modstanden mod udvinding af skifergas er også aktiv herhjemme. Her et link til en gruppe, der vil forhindre udvindingen af gassen i Danmark og helt konkret i Nordjylland, hvor franske Total står klar til at udføre prøveboringer, hvis politikerne siger ja tak
http://www.skifergasnejtak.dk/
På denne hjemmeside kan du læse om, hvor langt man er med undersøgelser af skifergas i Danmark. Det franske energiselskab Total står blandt andet bag