En boykot af Rusland eller OL er ikke nogen løsning for russiske homoseksuelle. Man skal bruge den russiske homolov til at bekæmpe homofobi i hele verden, mener kønsforsker. Her et billede fra en fredelig demonstration foran den russiske ambassade i København under mottoet "To Russia with love"

SAMFUND
Regnbuen skal ramme homofobi i stedet for Rusland
Det er 20 år siden Rusland afkriminaliserede homoseksualitet. Men i stedet for at fejre det, har landet indført restriktioner, der gør det strafbart for homoseksuelle at vise, at det er det, de er. Den diskrimination har fået mange til at sætte et stort spørgsmålstegn ved Vinter OL i landet til næste år og nogle har draget paralleller til OL i nazisternes Tyskland. Men den sammenligning er for simpel, mener en dansk forsker i homoseksuelles rettigheder. Han opfordrer til, at vi husker at bekæmpe homofobi, uanset om det er i Rusland eller Randers.
I juni underskrev den russiske præsident Vladimir Putin loven, der forbyder seksuelle minoriteter at vise deres kærlighed offentligt. Faktisk skal de slet ikke tale om den. Eller reklamere for de ”ikke traditionelle seksuelle relationer”, som det lyder fra de russiske lovgivere.
Loven har fået forsvarere af lige rettigheder på gaderne og til tasterne flere steder i Vesten. Den britiske komiker Stephen Fry var blandt de første til at opfordre til en boykot af OL i den russiske by Sochi. Han sammenligner i et åbent brev den russiske præsident Vladimir Putin med den tyske führer, der solede sig under verdens bevågenhed til OL i 1936. Stephen Fry er selv homoseksuel og jøde.
Den sammenligning har historikeren Joseph Pearson også foretaget. Men ligeså vigtigt, som det er at se på lighederne mellem, hvordan Hitler forfulgte én minoritet og Putin nu en anden, kigger historikeren også på forskellene. Den Internationale Olympiske Komité opfører sig nemlig en del anderledes i dag end forud for legene i Berlin i 1936.
Dengang var komitéen villig til at aflyse OL i protest mod Hitlers behandling af jøder. Nutidens komité går hellere en anden vej.
Og det er faktisk godt. For snakken om at lade historien gentage sig fra Hitlers forfølgelse af jøder til sammenligning med russiske homoseksuelles hverdag i dag er forfejlet. Det mener Michael Nebeling, der forsker i køn og seksualitet ved Københavns Universitet. Han er selv homoseksuel og var blandt de cirka 10.000 danskere, der tirsdag aften gik i optog fra Christiansborg til Den Russiske Ambassade.
Her uddelte han flyers, der opfordrer danske politikere til at give asyl til russere, hvis menneskerettigheder bliver krænket på grund af deres seksualitet.
"Hvis vi kører frem med en boykot af OL i Sochi, så risikerer russiske seksuelle minoriteter at blive fanget i en vestlig diskurs, som de ikke får det bedre af – tværtimod," advarer han.
Atleter protesterede ved verdensmesterskaber
Mens debatten om netop en boykot af vinterlegene begyndte at tage fart i Vesten i sidste uge, blev et andet sportsstævne afviklet i Rusland. Ved verdensmesterskaberne i atletik i Moskva trodsede flere atleter åbent de nye russiske regler.
Den svenske højdespringer Emma Green Tregaro havde lakeret sine negle i forskellige farver, så de sammen fremstod som det regnbueflag, der er homoseksuelles symbol for mangfoldighed. Den amerikanske løber Nick Symmonds dedikerede helt åbent sin sølvmedalje i 800 meter løb til lighed.
"Uanset om du er homoseksuel, heteroseksuel, sort eller hvid, så fortjener vi alle de samme rettigheder," sagde han, kort efter han havde modtaget sin medalje.
Den slags burde egentlig ikke være kontroversielt at sige ved et sportsstævne. Præsidenten for Den Olympiske Komité, Jaques Rogge, har forklaret hvorfor:
"Det Olympiske Charter er meget klart. Det siger, at sport er en menneskeret, som skal være mulig for alle uanset race, køn eller seksuel orientering. Og legene i sig selv skal være åbne for alle og fri for diskrimination."
Ruslands udsending i FN, Vitaly Churkin, har da også garanteret, at alle atleter vil ”få det fint” under OL.
"Men vi forventer også, at alle vil respektere vores love," understregede han samtidig.
Foreløbig er den svenske højdespringer og den amerikanske løber dog sluppet igennem med deres protester mod loven.
Sagen kan give fokus til andre minoriteter
Hvilken effekt, deres åbenlyse støtte har haft, vil måske vise sig i den kommende tid op til den næste store sportsbegivenhed. Homoseksuelle i Rusland er ikke interesseret i, at verden vender deres land ryggen.
"Det er virkelig vigtigt, at vi lytter til de personer, der er i Rusland. Det skal helst ikke blive til en boykot af De Olympiske Lege eller for eksempel en boykot af vodka," siger Michael Nebeling.
For den slags tiltag kan komme til at øge den russiske støtte til loven, fordi det så i stedet bliver til en konflikt mellem Rusland og Vesten.
"Når seksuelle minoriteter bliver gjort til syndebukke i samfundet, så er de sjældent de eneste. Så står etniske minoriteter og indvandrere også for skud. Loven i Rusland handler også om, at politikerne bygger bro til den ortodokse kirke og et højreradikalt miljø i en tid, hvor der er økonomisk krise," forklarer Michael Nebeling.
Han mener derfor, at vi i stedet for at fokusere på Rusland skal fokusere på minoriteters rettigheder helt generelt.
"Der er altså også homoseksuelle i Danmark, der har svært ved at få lov til at vise deres kærlighed offentligt," fastslår han.
"Homofobi findes i hele verden i forskellige udtryk, selvom det måske ikke er helt så ekstremt."
Diskrimination ved lov er ikke noget særsyn
Rusland er da heller ikke det eneste land, hvor menneskerettigheder bliver krænket ved at tvinge nogle til at holde deres seksualitet skjult. I Storbritannien var der frem til 2003 en lov, Section 28, der blandt andet forbød skolelærere at tale om homoseksualitet i deres undervisning. Den lov har landets konservative, der vedtog den, siden undskyldt.
Udover Rusland, så er Iran, Uganda, Qatar og Jamaica i dag lande, hvor homoseksuelle ikke kan stå åbent frem.
For dem kan det måske ligefrem blive et plus, at der bliver holdt OL i et land med en lov, der ligner det, de selv kæmper imod. For hvis de er heldige kan den store interesse for Rusland smitte af på dem.
"Det er ret usædvanligt, at der er så meget fokus på udenlandske homoseksuelles problemer i de vestlige medier. Dét kan man bruge til at sætte spørgsmålstegn ved nogle bredere ting," lyder opfordringen fra Michael Nebeling.
Så hvis debatten og interessen for homoseksuelles rettigheder kan holde helt frem til ceremonien, der lukker OL i Sochi og undgå at kamme over i antirussisk politik, så kan Vladimir Putin måske have skudt sig selv i foden med den lov, han underskrev sidst i juni.
Hvis du vil videre
Se amerikanske Public Broadcasting Services gennemgang af Ruslands regler og reaktioner på dem:
http://www.pbs.org/newshour/bb/world/july-dec13/russia_08-12.html
Læs det åbne brev, hvor den britiske komiker Stephen Fry sammenligner Vladimir Putin med Hitler:
http://www.stephenfry.com/2013/08/07/an-open-letter-to-david-cameron-and-the-ioc/
Se CCN’s interview med manden, der tog initiativ til loven først i Skt. Petersborg, politikeren Vitaly Milonov
http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2013/08/12/pkg-chance-russia-gay-divide.cnn.html
Læs Joseph Pearsons sammenligning mellem OL i Berlin, 1936 og nutidens optakt til Vinter OL I Rusland:
http://needleberlin.com/2013/08/08/why-we-participated-in-the-1936-games-lessons-for-sochi/
Læs BBCs gennemgang af russiske regler for homoseksuelle:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23604142
Se den amerikanske løber Nick Symmonds begrundelse for at tale imod den russiske lov:http://edition.cnn.com/2013/08/15/world/europe/russia-nick-symmonds-gay-rights
Se National Geographics gennemgang af lande med anti-homo love: