DIT OVERBLIK
Gidseldrama i Algeriet varsler mere terrorisme
Onsdag morgen angreb en gruppe islamistiske terrorister et gasfelt i In Amenas i Algeriet og tog et større antal gidsler heriblandt flere nordmænd, briter og japanere.
Gasfeltet drives af BNP, Statoil og det nationale algeriske energiselskab, Sonatrach.
Mokhtar Belmokhtar, leder af terroristgruppen Katibag Moulathamine, Den Tilhyllede Brigade, påtog sig umiddelbart efter skylden for aktionen.
Dagen efter angreb algeriske militærfolk naturgasanlægget, hvor flere gidsler og terrorister blev dræbt. Det har fået Storbritannien og Japan til at protestere over for den algeriske regering, fordi briterne ikke var informeret om det algeriske angreb, som også har kostet adskillige gidsler livet.
Selv om Nato ikke umiddelbart vil rykke ind i det nordlige og vestlige Afrika, betragter alliancen dramaet i både Algeriet og Mali med stigende bekymring.
"Der er terrorgrupper, ekstremistgrupper og kriminelle bander med gidseltagning som mål, der opererer i regionen. Det er klart, at det kan udvikle sig til en direkte trussel mod Europa, hvis ikke det bliver stoppet," sagde Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til politiken.dk.
Hvis du vil videre
Denne kommentar fra Financial Times binder alle konflikterne i området sammen og giver dermed et perspektiv. Vi skal til at sætte os bedre ind i lokale konflikter for at vide, hvad vi har med at gøre, er den overordnede konklusion.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/496c9e92-6165-11e2-957e-00144feab49a.html#axzz2IOnWDBji
Sagen mod Amagerbankens top er god prøveklud
Det klart største retsopgør i kølvandet på finanskrisen er skudt i gang. Bagmandspolitiet bekræftede i denne uge, at Finanstilsynet har meldt en række tidligere topfolk fra Amagerbanken til politiet.
Det drejer sig om i alt 11 personer, siger politiet. Heriblandt Amagerbankens tidligere administrerende direktør Jørgen Brændstrup, tidligere bestyrelsesformand N.E. Nielsen, det tidligere direktionsmedlem Allan George Ottsen samt resten af bestyrelsen.
Finanstilsynets anmeldelse af 11 topfolk i Amagerbanken er principiel. Med sagen bliver det nu undersøgt til bunds, om bankledelser kan holdes ansvarlige for forhold, der måske i dag ser risikable ud, men på tidspunktet var forholdsvis sikre.
Det siger Caspar Rose, professor på Handelshøjskolen i København, CBS.
"Jeg mener, det er positivt, at vi nu får en afklaring, hvor alle sten bliver vendt, så bankledelser i fremtiden ved, hvad de må og hvad de ikke må«, siger Caspar Rose.
Hvis du vil videre
En uddybning fra professor Casper Rose
http://politiken.dk/erhverv/ECE1869736/professor-anmeldelsen-af-amagerbank-top-er-en-god-proeveklud/
En brugbar tidslinje over finanskrisen i Danmark
Ny mediestøtte skal hjælpe nye medier
Regeringen har sammen med Enhedslisten besluttet sig for at skære i støtten til aviser for i stedet for at give støtte til nye medier på nettet.
"Kernen i aftalen med Enhedslisten er, at vi går fra distributionsstøtte til produktionsstøtte. Det betyder, at vi støtter journalister og redaktionelt indhold i stedet for papir og tryksværte. Dermed kommer støtten på omgangshøjde med nutidens mediebillede, hvor nyheder formidles gennem både papiravis, internet og mobile platforme, siger kulturminister Marianne Jelved.
Det betyder, at bl.a. altinget.dk, mediawatch, samt en række nye medier som Dit Perspektiv og Verdensnyt får mulighed for støtte.
Oppositionen er dog rasende over det smalle forlig og kalder det for en "massakre på dagbladene".
"Ændringerne kan reelt komme til at koste livet for en lang række dagblade. Og det er et stort demokratisk problem, for over 80 procent af alle nyheder kommer fra dagbladene, viser undersøgelser," siger Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen til dr.dk/kultur.
Også den konservative leder Lars Barfoed, er bekymret over, at dagbladene nu risikerer at få konkurrence fra nye medier:
"Jeg synes, det er stærkt bekymrende for demokratiet og dannelsen i samfundet, når der er risiko for, at der er dagblade, der simpelthen ikke kan klare sig i konkurrencen."