DIN ØKONOMI

Dansk vækst værre end forventet

Den danske økonomi var ikke i fremgang men i tilbagegang i 2012. Derfor har regeringen nedjusteret sine forventninger til 2013, hvor man så til gengæld forventer, at væksten vil gå opad og ikke nedad. Oppositionen ryster på hovedet.

Af Paula Larrain

Hvis du som butiksindehaver synes, du har fået for lidt i kassen i år, så står du i hvert fald ikke alene. Væksten i Danmark er udeblevet, viser de nyeste tal og det er faktisk gået langt værre, end regeringen havde forventet. I stedet for en fremgang på 0,9 procent i BNP har vi haft minus 0,4 procent - altså negativ vækst.

Så sent som i august holdt regeringen ellers fast i, at 2012 ville ende som et år med fremgang, men nu i december har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager erkendt, at målet var for optimistisk.

"2012 blev ikke det år, vi havde troet eller håbet på," sagde hun, da hun præsenterede sin redegørelse af dansk økonomi.

Og det har fået oppositionen til at beskylde regeringen for at fremføre ønsketænkning og male skønmalerier i stedet for at give et realistisk bud på, hvordan det går.

"Det billede, der nu kommer frem for 2012, er jo et helt andet billede, end det regeringen har forsøgt at tale op hele året. Alle økonomer har sagt, at regeringens bud på, hvor godt økonomien har det, er et skønmaleri. Vi kan nu se, sort på hvidt, at det var mere ønsketænkning end virkelighed," sagde Venstres finansordfører Peter Christensen.

OECD har også tidligere anført, at den danske regerings mål var for optimistiske. Organisationen forventede, at væksten i år ville ramme 0,2 procent og var således også mere optimistiske end det endelige resultat.

Men regeringen står ikke alene med at tage fejl. I foråret udgav det Økonomiske Råd en rapport, der var endnu mere optimistisk end regeringen lagde op til i august. Her regnede man med en vækst i BNP på 1,3 i Danmark sammenlignet med -0,1 i eurozonen.

I rapportens resumé står:

"I år ventes en noget kraftigere vækst i Danmark end i euro- området, jf. tabel A. Dette skyldes blandt andet, at der er planlagt en finanspolitisk lempelse i Danmark med høj vækst i det offentlige forbrug og investeringer samt tilbage- betaling af efterlønsbidrag. Dertil kommer, at Danmark ikke er ramt af mistillid til statsfinanserne, som det er tilfældet i flere europæiske lande."

Altså, havde økonomerne forudsat, at folk ville bruge de penge, som man fik ud ved blandt andet at hæve sit efterlønsbidrag. Det ser dog ud til, at forbrugerne enten holder igen med at bruge penge eller også har forbruget endnu ikke ført til flere arbejdspladser og investeringer.
Margrethe Vestager har derfor også nedjusteret sine forventninger for 2013, men lover igen bedre tider:

"Det kræver hårdt arbejde at komme ud på den anden side efter faldet i produktionen. Men det vender. Ikke voldsomt, men der bliver positiv vækst i Danmark i 2013 og 2014," sagde Vestager, der henviste vækstskøn på henholdsvis 1,2 og 1,6 procent for de kommende to år.

Hvis du vil videre

Vestagers melding om det dårlige år

http://politiken.dk/politik/ECE1841389/regeringen-sadler-om-vi-faar-lavere-vaekst-og-flere-ledige/

OECDs advarsel fra efteråret

http://politiken.dk/indland/ECE1825211/oecd-maler-mere-sort-billede-af-dansk-oekonomi-end-regeringen/

V og K mener, at regeringens mål var ønsketænkning

http://www.b.dk/politiko/v-og-k-regeringens-syn-paa-dansk-oekonomi-var-oensketaenkning-ikke-virkelighed

Kritik fra begge politiske fløjen

http://www.b.dk/politiko/regeringen-faar-droeje-hug-fra-roedt-og-blaat-hjoerne

Vestager lover bedre tider

http://www.b.dk/politiko/vestager-lover-bedre-tider-i-danmark

Det Økonomiske Råds rapport fra foråret 2012

http://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDwQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.dst.dk%2Fnytudg%2F17177&ei=_fXKUM36CsXjtQbR_YGQBA&usg=AFQjCNGQGX-6jkrGb6aUtZbd8-TS4FlE3g&bvm=bv.1355325884,d.Yms
 

Fakta om vækst i Europa

Det kontinentale Europa sakker bagud med nye virksomheder og vækst i forhold til Storbritannien, USA og Asien.

Iværksættere i procent i forhold til antallet af voksne

Italien - 2,3 %
Tyskland - 4,2 %
Frankrig - 5,8 %
USA - 7,6 %
Kina - 14 %
Brasilien - 17 %

Kun få af de europæiske iværksættere har tillid til, at deres lande er gode at starte forretning i. I modsætning til andre lande, hvor der er større indre tillid:

Brasilien - 60 %
Japan - 42 %
Canada - 70 %

Og hvis de samme bliver spurgt om, hvor der er størst chance for, at et nyt Google eller Microsoft ser dagens lys er svaret:

Shanghai, San Fransisco og Mumbai

Ifølge en analyse af de 500 største virksomheder gennem tiderne, så har USA siden 1950 produceret 52 store, globale nye virksomheder, mens Europa som helhed har skabt 12. Siden 1975 er faktisk kun skabt tre nye, store, globale virksomheder i Europa. To af dem er fra Storbritannien og Irland, der altså har et finansmarked, der ligner USAs.

Kilde Economist, Global Entrepreneurship Monitor, Ernst & Young