Kofi Annan i samtale med redaktør af Dit Perspektiv, Paula Larrain, på dette års CSR Awards i Holstebro. Annan valgte overraskende at sige ja til at kommentere den seneste udvikling i Syrien og han var helt klar i mælet: Militær intervention bringer os ingen vegne. Foto: Jens Honoré

SIKKERHED
Kofi Annan: USA og Rusland skal have Iran og Saudi Arabien med i Syrien-løsning
Der findes ikke en militær løsning til Syrien-konflikten, siger FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan. Han opfordrer USA og Rusland til at udnytte det momentum, der er skabt efter deres indbyrdes aftale om Syrien til at få Iran og Saudi Arabien med i en fredsproces. Det sagde han på en CSR-konference i Holstebro, hvor også ministre fra den danske regering var til stede.
Løsningen på konflikten i Syrien er politisk og ikke militær, og det på tide at få Iran og Saudi Arabien med i fredsforhandlingerne. Det fastslog FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan, der tirsdag i denne uge talte på CSR Awards 2013 i Holstebro. Kofi Annan var inviteret til at tale om virksomheders ansvar for en bæredygtig fremtid og overraskede alle ved at svare på spørgsmål om den nyeste udvikling omkring Syrien.
Og her var han klar i mælet: Det nytter intet at sende flere våben eller bruge militær magt udefra, men til gengæld har USA og Ruslands aftale om at få Bashar al-Assad til at aflevere sine kemiske våben skabt et nyt momentum. Og det skal udnyttes.
"Jeg mener, at aftalen mellem disse lande er et vigtigt gennembrud. Jeg tror fuldt og fast på, at der sker fremskridt, når USA og Rusland arbejder sammen og Obama og Putin udviser lederskab. Der er ingen militær løsning på krisen i Syrien. Det er en meget kompleks situation og løsningen skal findes politisk, selvom den er svær," sagde den tidligere vinder af Nobels Fredspris over for et publikum af danske erhvervsfolk, danske ministre og prins Joachim.
Kofi Annan forlod posten som fredsudsending til Syrien for FN og den Arabiske Liga for godt et år siden efter kun seks måneder. Han gjorde det i frustration og utilfredshed med, hvad han kaldte "finger-pointing and name-calling" i FN's Sikkerhedsråd. Og han forklarede i Holstebro sin exit sådan her:
"I sin tid påtog jeg mig opgave, idet jeg gjorde det klart for Sikkerhedsrådet, at jeg kun kunne give mit bidrag til freden, hvis rådet stod sammen, blev sammen og talte med en stemme. Kun én magtfuld stemme kunne give mig den støtte, der skulle til for mig som deres udsending. Men det blev kun til én runde forhandling," fortalte Kofi Annan åbenhjertigt.
Han lagde ellers ud med stor energi og fremlagde en sekspunkts plan på fredskonferencen Geneve 1. Alle de vigtige udenrigsministre var til stede: Hillary Clinton, USA, Sergej Lavrov, Rusland, Yang Jiechi, Kina, William Hague, Storbritannien og Laurent Fabius fra Frankrig.
"Vi havde et rigtig godt møde. Vi blev enige om, at der skulle være en politisk løsning med en overgangsregering og hvor man lyttede til alle grupperne i Syrien og beskyttede deres interesser. Vi skulle gøre alt, hvad der var os muligt for at undgå kaos og kollaps. Jeg regnede med, at de ville bygge videre på dette grundlag, når de kom tilbage til New York, men i stedet begyndte de at pege fingre og kalde hinanden navne," fortalte Annan, som tidligere er blevet betegnet som bitter over, at han ikke kunne få de internationale parter til at blive sammen og skabe fred.
Derfor ser han også nu et håb for, at den fastlåste situation for alvor er ændret. Med den nye aftale mellem stormagterne, kan det internationale samfund få en ny chance for at skabe fred:
"Man bør udnytte det momentum, som den nye aftale har skabt og få folk tilbage til forhandlingsbordet og fortsætte med et Geneve 2 møde på basis af, hvad vi blev enige om på Geneve 1. Uden en politisk løsning vil den syriske befolkning blive ved med at lide," sagde Annan og nævnte de mere end 100.000 dræbte, de tre millioner flygtninge og de fem millioner internt fordrevne.
"Situationen for folk i Syrien er virkelig forfærdelig. De lever i et mareridt. Og vi bliver nødt til at gøre noget for at få dem ud af det mareridt! Og måden at gøre det på, er ikke ved at sende flere våben eller satse på anden militær aktivitet. Selvom det ikke er let, er vi nødt til at finde en måde at komme tilbage til forhandlingsbordet."
Kofi Annan erkender, at det bliver svært at samle en delegation ud af flere oppositionsgrupper. Syrien er en mosaik af forskellige interesser og flere af oprørerne er også i intern strid med hinanden. Netop derfor bliver det vigtigt ved en ny Geneve-konference at få nye spillere trukket hen til forhandlingsbordet.
Iran og Saudi Arabien støtter hver deres grupper i konflikten med våben og det er derfor på tide også at få disse to lande med. Dermed bakker Kofi Annan op om de iagttagere, der lige nu siger: Hvis USA kan lave aftaler med Rusland, så kan USA også tale med et Iran, der har fået ny og mere moderat politisk ledelse.
"Det lykkedes ikke for mig i sin tid at få Iran og Saudi Arabien med til forhandlinger, men de er absolut essentielle for processen. De er nøglespillere og derfor skal de være med. Lad os håbe og bede til, at dette nye samarbejde mellem USA og Rusland vil bære nye muligheder med sig. Uden lederskab kommer vi ingen vegne, især når vi alle er enige om, at der ikke findes en militær løsning på krisen."
I forhold til, hvad der skal ske, hvis ikke Bashar al-Assad opgiver sine kemiske våben og afleverer dem ifølge aftalen, understregede Kofi Annan, at man under alle omstændigheder ikke skal lade hele ideen falde på grund af en diskussion om kapitel 7 i FN-chartret, der giver mulighed for en militær intervention. Netop den diskussion dukkede straks op i kølvandet på aftalen mellem udenrigsminister John Kerry og hans modpart Sergej Lavrov.
"Der er stadig udfordringer. Jeg mener, det er urimeligt at tilføje denne debat til konflikten. Helt ærligt, det er forfærdeligt at dø ved kemiske våben, men mere end 100.000 mennesker er blevet dræbt - det er også forfærdeligt, at 1400 ifølge amerikanerne, 230 ifølge franskmændene er blevet dræbt at kemiske våben. Men er individet ikke vigtigere end måden, de er blevet dræbt på? Vi skal stoppe drabene uanset hvad, og vi kan kun stoppe dem ved at komme frem til forhandlingsbordet. Det bliver ikke let, selv implementeringen af USA og Ruslands aftale vil ikke være let, da de skal ind og fjerne våben i en krigszone. Men derfor kan aftalen alligevel vise sig at være holdbar."