DIN VERDEN
NATO holder sig klar over for Syrien
Udenrigsministrene i NATO har besluttet at opstille forsvarsmissiler i Tyrkiet for at forsvare alliancens territorium, men har ingen planer om at blande sig i konflikten, der har foreløbigt har kostet 40.000 mennesker livet.
Af Paula Larrain
Det bliver amerikanske, tyske og hollandske soldater, der skal hjælpe til i Tyrkiet i tilfælde af et syrisk angreb på NATO-landet. Soldaterne skal bemande de batterier af Patriot-missiler, som NATOs udenrigsministre først på ugen besluttede sig for at opstille langs den tyrkisk-syriske grænse.
Det er ikke hverdagskost, at NATO rykker missiler frem til en krigszone med beskeden om, at Syrien lige kan vove på at sende artilleri over grænsen.
"Tyrkiet har bedt om NATOs støtte og vi står med Tyrkiet i en ånd af stærk solidaritet," lød det fra generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, der samtidig advarede Syrien om at holde sig væk. NATO er ifølge paragraf 5 i alliancen forpligtet til at forsvare ethvert land i alliancen, der bliver udsat for angreb.
Patriot-missilerne er også i den grad en forsvarsmekanisme og ikke en trussel om angreb og altså ikke en egentlig mobilisering af tropper. Missilerne er kortrækkende og hvis de tages i brug i forbindelse med et angreb fra Syrien, så er de kun beregnet til at smadre indkommende missiler, hvis vragstykker alligevel vil falde på tyrkisk jord. Det er en vigtig detalje i denne nyhed, fordi NATO altså ikke med dette skridt har forpligtet sig til at blande sig i konflikten eller endsige gå til angreb på syrisk suverænitet. Og det gjorde Anders Fogh Rasmussen også klart ved samme lejlighed:
"Vi har ingen intention om at intervenere militært," lød det fra generalsekretæren.
Tyrkiet har bedt om assistance, fordi konflikten i Syrien længe har truet med at sprede sig over hele regionen. Libanon mærker allerede dette dagligt, hvor kampe mellem modstandere og tilhængere af Syriens Assad-klan bekriger hinanden.
Imens har USA udtrykt en meget klar bekymring for Syriens arsenal af kemiske våben. Amerikanerne frygter, at en presset Assad vil gøre brug af disse ultimative våben eller at andre grupper skal lykkes med at få fat i våbnene og bruge dem med katastrofale følger.
Det har fået USAs udenrigsminister til at rasle med den juridiske sabel og true med, at forfølge dem, der gør sig skyldig i brugen af kemiske våben.
Hvis du vil videre
Flere detaljer om NATOs beslutning kan læses i New York Times
Og om hvordan konflikten spreder sig i Financial Times
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/9ab97920-3ec2-11e2-a095-00144feabdc0.html
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b85295a0-3ec4-11e2-87bc-00144feabdc0.html
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/68db745c-331f-11e2-aa83-00144feabdc0.html#axzz2ELcutZkT