Amerikanske soldater i Fallujah, april 2004. Omkring 100 amerikanske soldater mistede livet i kampene mod islamister i denne by og derfor betyder netop Fallujah meget for veteranerne. Nu er byen igen under islamisternes kontrol. Foto: Creative Commons/Sgt. Jose E. Guillen

SIKKERHED

Fallujah tilbage i islamisters kontrol

Et væsentligt argument for at invadere Saddam Husseins Irak i 2003 var den internationale kamp mod terror. I dag mere end 10 år efter frigørelsen fra diktaturet har en Al Qaeda-tro islamistorganisation overtaget kontrollen med Fallujah og dele af Ramadi. Og det har øget frygten for, at Irak falder helt fra hinanden og Anbar-provinsen i hænderne på islamister.

Af Paula Larrain

Adam Banotai var kun 21 år gammel, da han som amerikansk sergent var med til at kæmpe mod oprørere i Fallujah tilbage i 2004 kort tid efter afsættelsen af Saddam Hussein. Nu er byen faldet i Al Qaeda-tro militsers hænder og han udtaler i den forbindelse til New York Times:

"Jeg tror ikke, at nogen havde de store illusioner om, at Fallujah eller Ramadi skulle gå hen og blive det rene Disneyland, men ingen af os troede, at byerne igen skulle falde i hænderne på jihad-oprørere. Det giver mig kvalme at se, hvordan alt, hvad vi kæmpede for, så skamløst er blevet taget bort."

For amerikanske soldater og generelt står netop kampen om Fallujah, der blev indledt for 10 år siden, tilbage som et af de vigtigste slag siden Vietnamkrigen og derfor føles perspektiverne over sunni-ekstremisternes sejr i Irak ekstra klare blandt veteranerne. Hvad er egentlig opnået i Irak, spørger flere sig selv, mens andre bebrejder præsident Obama for at have trukket sig for tidligt ud af landet. Adam Banotai tilhører den sidste gruppe , men han mener nu alligevel, at USA skal holde sig langt væk denne gang. Det er alligevel for sent at gøre noget, siger den tidligere amerikanske sergent.

USA har i den forgangne uge været nødt til igen at øge sin våbenstøtte til den irakiske hær efter, at denne har mistet kontrollen over flere vigtige byer i den store Anbar-provins, der er domineret af sunni-muslimer og nu under kontrol af soldater fra en Al Qaeda-tro gruppe, der kalder sig  Islamisk Stat i Irak og Levanten (ISIL). ISIL deltager også i kampen om magten i nabolandet Syrien. Gruppens erklærede mål er at oprette et kalifat, der først og fremmest omfatter Irak og Syrien, og som siden skal sprede sig til andre lande i Levanten.

Kampene i Anbar-provinsen er premierminister Malikis største udfordring lige nu og kan meget vel være den afgørende test på, hvor meget kontrol han egentlig har med landet, vurderer flere medier.

Lige nu opfordrer både Maliki og FNs sikkerhedsråd beboerne i det sunni-dominerede område til ikke at samarbejde med islamisterne, men selvom lokale ledere også har kæmpet imod islamisterne, er tilliden til Bagdad ikke stor og det forlyder, at parterne er ved at blive enige om i hvert fald en ting: At holde den irakiske hær ude af området.

Urolighederne startede som et oprør mod den centrale shia-domineret regering. Midt i den dårlige kommunikation mellem shiiterne i Bagdad og sunnierne i Anbar, blev ISIL født og har gennem det seneste år stået bag blodige kampe og en kampagne for at holde regeringstropper væk fra området. Sidstnævnte blev indsat i december, men er altså ikke lykkedes med at få kontrollen over byerne Ramadi og Fallujah, der ligger kun små 70 km fra Bagdad.

I USA står tidligere sergent Adam Banotai ikke alene med sig kritik af Obamas Irak-politik. Republikanerne John McCain og Lindsey Graham, der var imod den amerikanske tilbagetrækning, siger, at den nye situation netop var, hvad de advarede imod:

"Mange af os forudså, at magttomrummet ville blive fyldt ud af USAs fjender og at disse ville rejse sig og blive en trussel mod amerikanske sikkerhedsinteresser."

Foreløbigt må den irakiske hær forlade sig på den militære træning, som de fik af amerikanske soldater, inden USA trak sig ud af landet for to år siden.

Hvis du vil videre

Den irakiske hær opfordrer lokale stammer i Anbar-provinsen til at nedkæmpe islamisterne og har samtidig bedt USA om at fremskynde våbenleverencer. Her en opsamlende artike i The Guardian
http://www.theguardian.com/world/2014/jan/07/falluja-iraq-army-insurgents-al-qaida-obama-arms-sale-maliki
 

Al Jazeera leverer her en kort baggrund om konflikten i Anbar, der har været den blodigste opstand siden invasionen Irak-krigen
http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/01/explainer-iraq-isil-20141610316826377.html

Premierminister Maliki er selv ansvarlig for den situation, som er opstået, argumenterer denne kommentar i The Guardian

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jan/08/almaliki-divisive-leadership-window-alqaida-iraq?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_term=*Mideast Brief&utm_campaign=Mideast Brief 1-9-2014

Nyeste udvikling her i Al Jazeera

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/01/fallujah-pact-making-keep-army-out-201411144955129924.html

Amerikanske soldater ser tilbage på deres erfaringer i Fallujah og føler kvalme over den nyeste udvikling. Her fortalt til New York Times

http://www.nytimes.com/2014/01/10/us/fallujas-fall-stuns-marines-who-fought-there.html?hp