Demonstranter i Warszawa kræver, at Polen giver asyl til Edward Snowden, som de mener er en helt for demokrati og ytringsfrihed. Foto: Creative Commons

SAMFUND

Demokratiets helte og statens fjender

De lever på mange måder et dobbeltliv. De bliver set som både patrioter, der forsvarer folkets rettigheder og som anarkistiske forbrydere, der sætter befolkningens sikkerhed på spil. Bradley Manning og Edward Snowdens afsløringer af mulige krigsforbrydelser og ulovlig overvågning har henover sommeren 2013 fået sat nogle store spørgsmålstegn ved, hvordan  vores demokratiske rettigheder har det under en krig mod terror.

Af Sara Esdahl

Er den der afslører en stats forbrydelser selv en forbryder?

Hvis staten bag forbrydelserne er USA og den, der afslører dem, har været sikkerhedsgodkendt af de forenede staters forsvar, så er svaret ja.

Menig Bradley Manning blev for en uge siden, onsdag den 21. August, idømt 35 års fængsel. En straf der skal afsones i Fort Leavenworth i Kansas. Et sted der er ”det bedste hjemsted hæren kan byde på,” ifølge basens egen hjemmeside. Nu er det menig Mannings.

Årene i straffen er målt ud fra en række af 20 forbrydelser, som Manning ifølge sin dom har begået. Den alvorligste af dem er at have hjulpet fjenden. Blandt de andre er spionage og tyveri af den amerikanske stats ejendom.

Det var nemlig Bradley Manning, der sendte flere hundredetusinde filer til WikiLeaks, der så i foråret 2010 blandt andet kunne afsløre, at amerikanske soldater udover oprørere i Irak også havde skudt mod civile. Blandt dem en journalist og en fotograf fra nyhedsbureauet Reuters.

Menig Manning gjorde det af ”kærlighed til sit land” og i håb om at ”skabe debat om USA's udenrigspolitik og militær”.

Men militærets retssystem er ikke til falds for den slags kærlighedserklæringer.

”Beskeden vil ikke være tabt for nogen i det amerikanske militær. Når du underskriver en sikkerhedsgodkendelse og aflægger en ed, så skal du faktisk følge den.” Sådan udlagde Steven Bucci, der er leder af den konservative tænketank The Heritage Foundations center for udenrigspolitiske studier, dommen.

WikiLeaks ser lidt anderledes på den. På den officielle Twitter-profil for sitet, stod der kort efter afsigelsen, at dommen er ”en markant strategisk sejr”.

Anklageren argumenterede for 60 år i fangenskab som straf, men nu kan menig Manning søge om prøveløsladelse, allerede når der er gået ti.

WikiLeaks’ grundlægger Julian Assange kalder menig Manning den vigtigste journalistiske kilde, verden har set. Sitet tror på, at der vil være tusinder, der vil prøve at gøre det samme. Strømmen af informationer vil fortsat bruse, siger sitet. En lignende sag er i hvert fald under opsejling.

Holdt tilbage i lufthavn

I midten af juni flød det frem med beviser for, hvordan den amerikanske stat overvåger både egne og andre nationers borgere. Så et eller andet sted i Moskvas lufthavn går der måske en 29-årig mand rundt og spekulerer på, om han ender med at få et hjem, der ligner menig Mannings eller om han i stedet kan komme af sted til et af de latinamerikanske lande, der har tilbudt ham asyl.

Helt sikkert er det, at den 29-årige forhenværende systemadministrator for den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA, National Security Agency, Edward Snowden i begyndelsen af juni var i Hong Kong. For det var her han mødtes med tre journalister for at lække historien om, hvordan NSA har læst med i e-mails, der ellers var private.

Den ene af de journalister var Glenn Greenwald, der skriver for britiske The Guardian fra sit hjem i Rio de Janeiro. Da hans samlever, David Miranda, sidste søndag skulle rejse fra Tyskland og mod deres fælles hjem i Brasilien, blev turen brat afbrudt. Det der skulle have været en mellemlanding i London blev i stedet en ni timer lang tilbageholdelse under anti-terrorlovgivningen. Samtidig lagde de britiske myndigheder beslag på David Mirandas personlige computer. De konfiskerede desuden en ekstern harddisk, to memory sticks, et ur, en spillekonsol og David Mirandas telefon.

Han havde været i Berlin for at mødes med en amerikansk journalist, der arbejder på en film om overvågning. Hun hedder Laura Poitras og var også tidligere på sommeren i Hong Kong for at mødes med Edward Snowden sammen med Glenn Greenwald.

De britiske myndigheder har tilsyneladende fulgt ret godt med i tilblivelsen af den kommende film og rejseplanerne for journalist Glenn Greenwalds private partner.

Forestillingen om, hvilke informationer en journalists samlever kunne have delt med en anden journalist førte til en kontrovers mellem to lovgivninger.

På den ene side den britiske anti-terror lovs 7. sektion og på den anden side artikel 11 i EU's charter om grundlæggende rettigheder. Den sidste garanterer enhver retten til ytringsfrihed:

”Denne ret omfatter meningsfrihed og frihed til at modtage eller meddele oplysninger eller tanker uden indblanding fra offentlig myndighed og uden hensyn til landegrænser.”

De britiske myndigheders brud på grundlæggende rettigheder i EU er da også mødt med hård kritik. Ikke fra politikere og andre vogtere af disse rettigheder, men fra Greenwalds og Poitras kolleger i pressen.

Pressefriheden under stærkt pres

Blandt andre har Politikens chefredaktør sammen med sine kolleger fra svenske Dagens Nyheter, norske Aftenposten og finske Helsingin Sanomat sendt et åbent brev til den britiske premierminister, David Cameron, hvor de fordømmer Storbritanniens jagt på journalister.

Formanden for Europas journalister, danske Mogens Blicher Bjerregaard, kalder den en trussel mod demokratiet.

”Medierne skal kunne arbejde uovervåget, ellers kan medierne ikke udfylde deres rolle i et demokratisk samfund,” siger han til Information.

For at undgå krav om udlevering af informationer, der har relation til Edward Snowden, har The Guardians redaktører sørget for at ødelægge relevante filer.  Men for at det hele ikke bare går tabt, har avisen forud for destruktionen delt filerne med New York Times. Amerikanske journalister er nemlig beskyttet af den allerførste artikel i den amerikanske grundlov. Den der sikrer ytringsfrihed.

Når menig Manning alligevel sandsynligvis skal kalde Fort Leavenworth i Kansas ”hjem”, indtil han er fyldt 60 og Edward Snowden gemmer sig for at undgå noget lignende, så er det fordi, de har været ansat af den stat, som de begge har afsløret i at bryde regler. Regler som den amerikanske stat enten selv har vedtaget eller været med til at vedtage.

Mens Manning og Snowden i myndighedernes lys er en henholdsvis nu dømt og mulig forbryder, så samler borgerrettighedsaktivister underskrifter og penge ind for at støtte de såkaldte whistle blowers. Blandt dem bliver de kaldt patrioter og helte.

En af de aktive støtter er Daniel Ellsberg. I 1971 lækkede han de såkaldte Pentagon Papirer, der afslørede, hvordan præsident Lyndon B. Johnsons administration havde løjet for både befolkningen og den amerikanske kongres om omfanget af Vietnamkrigen. De viste, at der også var blevet smidt bomber i både Cambodia og Laos under aktioner i det nordlige Vietnam.

Daniel Ellsberg kom også under anklage. Men den sag faldt. Blandt andet fordi, det ikke kunne bevises, at afsløringerne havde skadet andet og mere end forfængeligheden og omdømmet for en flok politikere og embedsmænd.

Daniel Ellsberg mener, at det samme kan siges om hans to nutidige efterfølgere.

Han hæfter sig ved, at de begge to har haft adgang til langt vigtigere og mere hemmelige oplysninger end dem, som de har valgt at dele. På den måde mener han, at de har bevaret en balance. De har ikke blot afsløret for afsløringens skyld.

”Jeg håber virkelig, at Manning og Snowden vil inspirere andre,” skriver han i et forsvar for de to.

Ligesom rækken af europæiske avisredaktører og journalister finder han sagerne problematiske for demokratiet.

”Der er brug for at kæmpe imod invasionen af vores private rettigheder. Hvordan skal vi ellers have demokrati, en oplyst opposition, en oplyst befolkning – oplyst af medier,” spørger han.

Hvis du vil videre

Se mere om organisationen, der samler ind til støtte for Bradley Manning:

http://www.bradleymanning.org/

Se Fort Leavenworth:
http://garrison.leavenworth.army.mil/Home.aspx#&panel1-1
 

Læs Washington Posts beskrivelse af dommen over Private Manning:

http://articles.washingtonpost.com/2013-08-21/world/41431547_1_bradley-manning-david-coombs-pretrial-confinement

 

Læs BBCs gennemgang af retssagen mod Bradley Manning:http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-23784288

 

Læs New York Times’ artikel om mødet mellem Edward Snowden og de tre journalister i Informations oversættelse:http://www.information.dk/469933

 

Læs BBCs beskrivelse af tilbageholdelsen af David Miranda:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-23769324

 

Læs The Guardians forklaring på, hvorfor avisen har slettet alle harddiske med informationer om Snowden:

http://www.theguardian.com/world/2013/aug/20/nsa-snowden-files-drives-destroyed-london

 

Læs Informations artikel om, hvordan pressefriheden er under angreb:http://www.information.dk/469977

 

Læs Daniel Ellsbergs forsvar for Bradley Manning og Edward Snowden:

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/06/10/daniel-ellsberg-edward-snowden-is-a-hero-and-we-need-more-whistleblowers.html